telefoon 085-0499453

 

 

Meteen besparen op je vaste lasten?

Wij nemen contact met je op!

Contact opnemen met Van A naar Bespaar BV is één manier om geld te besparen. Maar kijk eens om je heen. Bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig om te functioneren. Hoe minder energie je gebruikt en hoe efficiënter je hiermee omgaat, hoe meer geld je kunt besparen op je vaste lasten. Bovendien help je mee aan minder verspilling en een beter milieu. Hieronder vind je 100 praktische tips om flink wat euro’s te besparen met energiebesparende maatregelen en om je uitgaven in het algemeen onder controle te houden.

Verwarming

 1. Plaats een warmtepomp
  Plaats een warmtepomp en combineer dit met vloer- en wandverwarming. Deze pomp haalt warmte uit de grond, bodemwater of lucht. Op dit moment is dit de meest energiezuinige manier om je huis te verwarmen.
 2. Neem een HR-ketel
  Vervang je oude cv-ketel met een hoog rendement (HR) ketel. Hiermee kun je € 300,- aan stookkosten per jaar besparen.
 3. Regelmatig onderhoud cv-ketel
  Laat jouw ketel regelmatig onderhouden worden. Ze werken dan efficiënter en veiliger.
 4. Geef radiatoren ruimte
  Geef de radiatoren de ruimte om hun warmte kwijt te kunnen. Banken en gordijnen weerhouden de warmte om door de ruimte heen te verspreiden. Onderschat dit niet, met deze tip kan je al € 150,- besparen aan jaarlijkse stookkosten.
 5. Houd de binnentemperatuur laag
  Houd de temperatuur binnen je huis zo laag als mogelijk. Verhoog de temperatuur pas als het echt oncomfortabel wordt. Elke verlaging van 1 graad kan ongeveer € 150,- per jaar besparen.
 6. Sluit de thermostaatkraan af
  Gebruik je thermostaatkraan om een constante temperatuur te krijgen in een slaap- of hobbykamer. Sluit deze dan weer af, als je de kamer verlaat of als deze voldoende warm is.
 7. Zet de waakvlam uit
  Zet ook de waakvlam van de cv-ketel uit in de zomer en als je langer dan 5 dagen van huis bent. Hiermee bespaar je ongeveer 90 m3 gas, dit is zo een € 150,- per jaar.
 8. Bedien de thermostaat verstandig
  Als je een goed geïsoleerd huis hebt, zet je thermostaat één uur voor vertrek of slapen op 13-15 graden. Bij minder goed geïsoleerde huizen (bijvoorbeeld huizen gebouwd voor 1994) is het beter om ’s nachts een constante temperatuur te hanteren.
 9. Neem een slimme thermostaat
  Zelfs met een normale klokthermostaat is het lastig de behoefte aan verwarming goed af te stemmen, omdat het leefschema van een gezin soms per dag verschilt. Een slimme thermostaat werkt met behulp van aanwezigheidsdetectie. Hiermee kun je tot 26 procent op je energierekening besparen.

 

Water

 1. Neem een zonneboiler
  Installeer een zonneboiler. Hiermee kun je per jaar 50% besparen aan energiekosten voor het gebruik van warm water.
 2. Kies een slimme boilerplek
  Plaats je normale boiler bij aanschaf op een slimme plek. Hoe korter de leidingen zijn, hoe minder energie verloren gaat. Denk dus goed na waar je deze laat plaatsen. Hoe dichter bij de keuken en badkamer, hoe beter.
 3. Plaats een tijdschakelaar
  Plaats een tijdschakelaar op de boiler. Als je bijvoorbeeld ’s nachts geen behoefte hebt aan warm water dan kan de boiler uit. Door slim te plannen kun je ervoor zorgen dat je ’s ochtends wel warm water hebt om te kunnen douchen.
 4. Win warmte terug
  Het is mogelijk om met een douchewaterwarmteterugwinningssysteem (WTW) ervoor te zorgen dat een douchebeurt 60% minder energie verbruikt. Koud water wordt geleid langs de afvoerput waar het warme douchewater stroomt. De warmte wordt opnieuw gebruikt.
 5. Begrens het waterverbruik
  Per minuut komt uit een kraan 10 tot 15 liter water. Gebruik een doorstoombegrenzing (ook bekend als een perlator) om de hoeveelheid water te beperken. Hierbij bespaar je ook het gas dat nodig is om het water te verwarmen.
 6. Douche korter
  Eén minuut minder lang douchen kan al tientallen euro’s per jaar besparen.
 7. Kies voor douchen
  Het is beter om te douchen dan om een bad te nemen. Dit bespaart water en energie. Bij het kort douchen wordt namelijk 40 tot 70 liter minder water gebruikt dan bij een bad nemen.
 8. Plaats waterbesparende douchekoppen. Dit bespaart ook zo een 45 m3 gas per jaar.
 9. Vang regenwater op in een regenton
  Hoe makkelijk en goedkoop kan het zijn om je planten water te geven met het water dat je opvangt in een regenton. Sluit je afvoerpijp aan op de regenton en zo zullen de tienduizenden liters water die per jaar op je dak vallen nu voor een groot gedeelte in de regenton komen.
 10. Spoel het toilet met minder water
  Gemiddeld verdwijnt een derde van het verbruikte drinkwater direct na een toiletbezoek zo het riool in. Door iets zwaars in je stortbak te leggen dat ruimte inneemt (bijvoorbeeld een fles met water), wordt er minder water in de stortbak gepompt. Je kunt ook een toiletwaterstop installeren. Zo kun je wel anderhalve liter water per spoelbeurt besparen en ook spoelt je boodschap lekker ver weg het riool in.
 11. Maak het afwaswater niet te heet
  Doe je de afwas met de hand, gebruik dan niet te heet water. Heet water is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je handen. Bij heet water heb je namelijk meer kans op gebroken glazen.
 12. Laat de kraan niet onnodig lopen
  Beperk het afspoelen van je vuile vaat onder de lopende kraan. Zonder erbij na te denken gaat er zo een paar liter water ‘down the drain’. Voor de mannen onder ons: scheer je baard niet met een lopende kraan, maar vul een wasbak met water (of nog beter een kopje) en doe hier je hele scheerbeurt mee.
 13. Was je auto met emmers water
  Was je je auto nog op de ouderwetse manier, gebruik dan een paar emmers waters in plaats van de tuinslang. Nog beter is om water uit de regenton te gebruiken. Dit bespaart aanzienlijk veel (drink)water, wat je zeker zult merken aan de hoogte van je waterrekening.

 

Stroom

 1. Koop minder elektrische apparaten
  Vraag jezelf af bij de aanschaf van een elektrisch apparaat of je het echt nodig hebt. Sinaasappels bijvoorbeeld kun je ook met de hand persen. En als je toch moet kopen, koop dan de milieuvriendelijkste met het hoogste rendement en eentje die zoveel als mogelijk recyclebaar is.
 2. Let op labels en keurmerken
  Labels en keurmerken van elektrisch apparatuur geven aan wat het energieverbruik is en dus kun je zo ook zien welke zuiniger is. Koop alleen witgoed met een energielabel A(++). Dit zijn de meest zuinige modellen beschikbaar op de markt.
 3. Koop ook op maat,
  Een huishouden van 6 personen heeft een grotere behoefte aan bijvoorbeeld koeling dan een eenpersoonshuishouden.
 4. Gebruik bespaarstekkers
  Bespaarstekkers zetten het apparaat automatisch uit als het niet wordt gebruikt. Als je een bespaarstekker tussen het stopcontact en bijvoorbeeld een printer plaatst dan bespaart dit gemiddeld al € 100. Vooral doen bij apparatuur met een stand-by mode.
 5. Trek de stekker eruit
  Je kunt ook stekkers uittrekken van bijvoorbeeld de combimagnetron, de monitor van je pc, router, opladers, kopieerapparaat, printer, scanners, speakerboxen, tandenborstel of kruimeldief. Hiermee bespaar je tientallen euro’s per jaar per apparaat.
 6. Meten is weten
  Houd je energie- en waterverbruik bij, maak dit inzichtelijk. Zo krijg je te weten of er bijvoorbeeld sluipende energievreters zijn. Zo kun je ook zien wat de besparingen zijn door het volgen van deze tips. Met een energiemeter kun je het verbruik van een individueel apparaat meten.
 7. Schakel uit met uitknop
  Gebruik altijd de uitknop van een apparaat, dit voorkomt sluipverbruik van energie.
 8. Koop geen waterbed
  Een waterbed van 1000 kWh kost je al per jaar rond de € 400,- extra aan energiekosten.
 9. Koop moderne apparatuur
  Koop liever een modern apparaat dan dat je een oude laat repareren. De moderne zijn veel efficiënter (dus zuiniger) op alle vlakken. Lever je oude apparatuur in bij een milieustraat bij jou in de buurt. Als de oude apparatuur nog functioneert, dan kun je het ook aan iemand anders geven of naar de kringloopwinkel brengen.
 10. Wees energiebewust
  Gebruik dus zo min als mogelijk energie en houd je meterstanden bij, bijvoorbeeld met een slimme meter. Belangrijk: maak zoveel als mogelijk gebruik van laag tarief of daltarief voor elektriciteit.
 11. Geen stand-by
  Zet alle stand-by apparatuur uit. Vaak overzien, maar dit is wel een van de grootste verspillers van het Nederlandse huishouden.
 12. Kies een zuinige koelkast
  Een van de grootste energievreters in je huis is de koelkast. 20% van geproduceerde energie wereldwijd wordt gebruikt voor koeling. Hoe zuiniger je koelkast is en hoe zuiniger jij ermee omgaat, hoe meer geld je zult besparen en hoe beter het is voor het milieu.
 13. Houd de koelkast koel
  Plaats de koelkast altijd op een koele plaats. De lucht moet makkelijk weg kunnen stromen zodat de koelkast ook makkelijker zijn warmte kwijt kan. Zorg dat er minimaal 10 cm ruimte is aan de achterkant van de koelkast. De koelkast zal minder energie nodig hebben om koel te blijven, zo kun je ook jaarlijks wel 150 kilo aan CO2 besparen.
 14. Houd de koelkast schoon
  Houd de koelkast altijd schoon en vooral de koelelementen. Als de achterkant van een koelkast of vriezer schoon is dan werkt het voor 30% efficiënter.
 15. Hoe kouder, hoe duurder
  Om voedingsmiddelen goed te kunnen bewaren in de koelkast moet de temperatuur niet kouder zijn dan 4 graden. Meet de temperatuur met een thermometer in een bak met water midden in de koelkast. Een vriezer hoeft niet kouder dan -15 graden te zijn. Kouder dan dit heeft geen meerwaarde. Zet je koelkasten en vriezer niet te koud.
 16. Ontdooi regelmatig
  Om de efficiëntie van je vriezer te behouden is het belangrijk deze regelmatig te ontdooien. Laat je koelkast ontdooien als er meer dan 4mm ijs aan de randen zit.
 17. Sluit de koelkast goed
  Controleer regelmatig of je koelkast nog goed kan sluiten. Als er beschadigingen zijn overweeg dan om de rubbers te vervangen.
 18. Weet waar wat staat
  Als je je koelkast slim inricht, waardoor je alles meteen kunt vinden dan blijft de deur minder lang open staan. Dit bespaart veel energie omdat meer kou binnen blijft.
 19. Hoe leger, hoe beter
  Eet je koelkast en vriezer helemaal leeg voordat je op vakantie gaat. Zo bespaar je veel energie en dit scheelt je veel geld.
 20. Ontdooi in de koelkast
  Gebruik de koelkast om vlees te ontdooien. Dus niet in de magnetron. Plan vooruit en leg het vlees in de koelkast. Hier zal het fungeren als een koelelement, dit is dubbele besparing. Uit hygiënische overwegingen is dit ook beter dan vlees op het aanrecht laten ontdooien.
 21. Zet eten afgekoeld de koelkast in
  Veel condens in de koelkast verlaagt de efficiëntie. Warm eten dient daarom altijd eerst afgekoeld te zijn en pas dan kan het in de koelkast. Dek het eten ook goed in plastic folie om te voorkomen dat het eten uitdroogt en onnodig vocht in de koelkast terecht komt.
 22. Kies een koelvriescombinatie
  Kies altijd voor een koelvriescombinatie in plaats van een losse koelkast en vriezer. Twee aparte apparaten zullen altijd meer energie verbruiken dan één.
 23. Schakel de tweede koelkast uit
  Heb je ergens een extra koelkast voor dingen die niet per se gekoeld moeten worden? Schakel deze uit en bespaar veel energie en geld hiermee. Vergeet ook niet om de koelkastdeur op een kier te laten om schimmelvorming te voorkomen.
 24. Koel alleen, als het nodig is
  Bewaar producten niet onnodig in de koelkast. Bepaalde vruchten en groenten, zoals tomaat, paprika en komkommer hoeven niet per se in de koelkast.
 25. Maak gebruik van interne temperatuurverschillen
  De temperatuur binnenin de koelkast verschilt. De plek boven de groentelade achteraan is het koudst. De deuren en de groentelade zijn het warmst.
 26. Doe het licht uit
  Zet de lichten uit als er niemand aanwezig is. Hiermee bespaar je veel energie met heel weinig inspanning.
 27. Neem spaar- of LED-lampen
  Vervang alle halogeen- en gloeilampen door spaar- of LED-lampen. Hiermee bespaar je ook tientallen euro’s per jaar.

 

Isolatie

 1. Isoleer de zolder
  Zorg dat je zolder ook geïsoleerd is. Vooral als deze ook verwarmd moet worden. Anders is het pure verspilling van energie.
 2. Neem isolatieglas
  Vervang enkel glas met HR++ glas. Hiermee bespaar je direct energie. Dit kan wel tot 17% procent van je energie kosten besparen.
 3. Isoleer daken, ramen en vloeren
  Met een paar aanpassingen kun je al gauw 40% van je energiekosten besparen door efficiënter om te gaan met je gasverbruik. Isoleer alle daken, ramen, en vloeren.
 4. Dicht naden en kieren
  Voorkom tocht en plaats tochtstrips. Hiermee is het mogelijk om 50m3 aan aardgas te besparen per jaar. Denk aan de garage of een bijkeuken. Plaats ook een tochtborstel of klepje op je brievenbus.
 5. Plaats radiatorfolie
  Als de gevels van je woning niet geïsoleerd zijn, is het plaatsen van radiatorfolie een goedkoop en simpel alternatief om alsnog energie te besparen. Hierdoor verlies je een kwart minder energie.
 6. Kies dunne leidingen
  Als je nieuwbouw laat realiseren en/of je hebt invloed op de keuze van de leidingen voor warm water. Kies dan voor dunne leidingen. Als je warm water hebt gebruikt, blijft er altijd heet water in de leidingen zitten en deze energie gaat verloren. Hoe dunner de leidingen, hoe minder energie er in zit, dus hoe minder energie er verloren gaat.
 7. Ventileer en lucht
  Denk bij isolatie ook aan ventilatie. Het is van belang dat in een goed geïsoleerd huis ook goed wordt geventileerd. Dit is noodzakelijk, anders komt hopen vocht of schadelijke stoffen zich op.
 8. Isoleer de spouwmuur
  Heb je een wat oudere pand? Dan is vaak spouwmuurisolatie de ideale oplossing voor jou. De holle wanden worden gevuld met isolatiemateriaal. Let wel op of er milieuvriendelijke alternatieven zijn voor het isolatiemateriaal. Per jaar kan dit al gauw een besparing van € 300,- aan stookkosten betekenen. De terugverdientijd is ongeveer drie jaar.
 9. Isoleer leidingen
  Pak de leidingen in met een speciaal isolatiehoesje. Dit is simpel, goedkoop en kan per jaar ongeveer 10m3 aan aardgas besparen.
 10. Plaats een deurdranger op de deur
  Een deurdranger of deurveer levert je comfort, kostenbesparing en een langere levensduur van jouw deur. Door deuren gecontroleerd te openen en sluiten voorkom je tocht en eventuele beschadigingen van muren en deuren.

 

Computers

 1. Zet de computer uit
  Zet je computer zoveel mogelijk uit zelfs voor een uurtje. Het is een misverstand dat het herhaaldelijk aan en uit zetten van computers slecht is.
 2. Kies een computer met uitbreidingsmogelijkheden
  Let bij aanschaf van een computer goed op de mogelijkheden om later uit te breiden. Je hoeft dan niet telkens een nieuw systeem te kopen en je bespaart het gebruik van grondstoffen en verbruik van energie.
 3. Gebruik geen screensaver
  Het is een misverstand dat screensavers energie besparen. Sommige screensavers verbruiken zelfs meer energie dan wanneer ze niet aan staan.
 4. Kies voor een LCD-beeldscherm.
  Deze zijn energiezuiniger dan gewone beeldschermen. Of nog beter: koop een laptop. Draagbare computers zijn zuiniger dan gewone pc’s.
 5. Laat je pc automatisch uitgaan
  Stel  je pc zodanig in dat je beeldscherm automatisch uitgaat na een door jou te bepalen aantal minuten. Voor Windows: ga naar Start > Instellingen > Configuratiescherm > Energiepaneel. Voor Apple: Ga naar Regelpaneel en kijk of Energiestand aan staat. Indien nee > open Extensiebeheer > zet het regelpaneel aan> herstart.
 6. Gebruik oplaadbare batterijen
  Beperk het gebruik van batterijen of beter nog, koop ze helemaal niet. Koop dan oplaadbatterijen als je ze per se nodig hebt, vergeet niet om ook een oplader te kopen. Stroom uit een eenmalige batterij kost € 380,- per kWh, stroom uit een oplaadbare NiMH-batterij kost rond de € 6,- per kWh. Dat is bijna 60 keer goedkoper (aanschaf oplader niet meegerekend). Netstroom kost ongeveer € 0,40 per kWh en dat is dus ongeveer 1000 keer goedkoper dan stroom uit een eenmalige batterij.

 

Koken

 1. Kook op gas
  Koken op gas kost rond de € 80,- à € 90,- per jaar. Dat is veel goedkoper dan koken op elektriciteit, keramische en halogeen kookplaten, wat ongeveer € 200,- per jaar kost. Inductie koken kost ongeveer € 150,- per jaar. Van de elektrische kookplaten zijn de inductie- en quickterm-kookplaten het zuinigst. Gebruik voor gerechten die lang moeten koken een snelkookpan, dit bespaart energie en tijd.
 2. Doe de deksel op de pan
  Kies voor de juiste pannen, voorkom onnodige verwarming van bijvoorbeeld water en houd de deksels zoveel mogelijk op de pan. Dit kan goed zijn voor een jaarlijkse besparing tot € 50,- bij elektrisch koken of tot € 20,- bij een gasfornuis.
 3. Kook water met de waterkoker
  Gebruik voor het koken van water een waterkoker. Die gaat efficiënt om met energie; het rendement is 90%. Een magnetron gebruikt ongeveer 32% van de warmte om water op te warmen, een gasfornuis 40 tot 50%.

 

Wasmachine en drogers

 1. Vul de wasmachine maximaal
  Als je kleren gaat wassen, benut dan de capaciteit van je wasmachine optimaal. Dus geen halve trommels en hoge temperaturen. Moderne wasmiddelen werken al effectief bij lage temperaturen. Aan de andere kant overlaad je wasmachine ook niet.
 2. Gebruik de droger minimaal
  Gebruik de droger niet in de zomer en hang je kleren op een droogrek of aan waslijn om te drogen.
 3. Ontkalk je wasmachine
  Onderzoek of de hardheid van het water in jouw omgeving zodanig hoog is, dat je een ontkalker of anti-kalk moet gebruiken voor je wasmachine. Dit voorkomt dat teveel kalk neerslaat op het inwendige gedeelte van de wasmachine, hierdoor werkt hij efficiënter en gaat hij langer mee. Hoge onderhoudskosten worden hierdoor ook voorkomen.
 4. Strijk zo min mogelijk
  Alles wat warmte moet maken om te werken, kost veel stroom, dus ook je strijkijzer. Bovendien gebruikt een strijkijzer relatief veel stroom ten op zichten van bijvoorbeeld een tostiapparaat of waterkoker. Strijk daarom zo min mogelijk. Beddengoed, ondergoed en handdoeken sowieso niet. Let er bij het kopen van kleding op, dat je het niet of nauwelijks hoeft te strijken. 
 5. Kies een vaatwasser met A-label
  Gebruik een A-label afwasmachine en benut de capaciteit optimaal. In meeste gevallen is dit beter dan met de hand afwassen. Vooral als je geen HR-ketel hebt of als je veel warm water gebruikt bij het afspoelen. Met een A-label vaatwasser verspil je minder water en warmte. Afhankelijk van de hardheid van het water in jouw omgeving moeten afwasmachines ook beschermd worden tegen kalkvorming. Zo werken deze ook efficiënter en gaan ze langer mee.

 

Financiën

 1. Vraag ontheffing voor gemeentelijke belastingen
  Als je een laag inkomen hebt, kun bij je gemeente ontheffing vragen voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Doorgaans zit het benodigde aanvraagformulier bij de aanslag. Als je voor de ontheffing in aanmerking komt, bespaar je een paar honderd euro.
 2. Let op belastingvrijstelling
  Spaarders en beleggers betalen ieder jaar 1,2% belasting over hun vermogen boven de vrijstelling van €57.000 (2024). Voor partners geldt het dubbele bedrag. Als je boven de vrijstelling uitkomt, kun je overwegen je hypotheek af te lossen of te kiezen voor groen sparen of beleggen. Daarvoor gelden namelijk extra vrijstellingen. Ook schenken aan kinderen kan een optie zijn.
 3. Leef niet op krediet
  Houd je aan het principe dat je nooit rood staat op de betaalrekening, niet koopt op afbetaling of geld leent. Geld lenen door rood te staan op je betaalrekening is duur. Je betaalt hoge rentes, zeker als rood staan niet is toegestaan. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen. Rekeningen te laat betalen kan ook duur zijn, als je dan rente- of incassokosten moet betalen. Schulden aflossen is ook een vorm van besparen.
 4. Houd zicht op je financiën
  Houd bij hoeveel geld je uitgeeft en ontvangt. Gebruik bijvoorbeeld een gratis online huishoudboekje om zicht te houden op posten die ongemerkt meer kosten dan je eigenlijk kunt missen.
 5. Spaar meevallers
  Wees zuinig bij een onverwachte meevaller. Zet het geld vast op een spaar- of depositorekening. Een bedrag van €12.000 vastzetten tegen 2% rente levert na 10 jaar een bedrag op van €14.600.
 6. Wees je bank ontrouw
  Zoek de hoogste spaarrente. Als je € 100,- per maand spaart op een spaarrekening van 2% per jaar, heb je na 10 jaar € 13.280. Dat is ruim € 650,- meer dan bij 1% rente.
 7. Haal de top van de tophypotheek
  Is je huis in de loop der jaren in waarde gestegen? Of heb je al een flink deel van je hypotheek afgelost? Of kun je een hogere waarde aantonen met een taxatierapport of een WOZ-beschikking? Veel hypotheekverstrekkers laten de renteopslag voor een tophypotheek op de renteherzieningsdatum vervallen. Trek aan de bel bij je hypotheekverstrekker.
 8. Ga op zoek naar subsidies
  Krijg je wel alle subsidies waar je recht op hebt? Misschien heb je wel recht op huur- of zorgtoeslag. Vraag dit na bij je gemeente of bij de belastingdienst.  
 9. Los leningen af met spaargeld
  De rente voor leningen is veel hoger dan de spaarrente. Een deel van je spaargeld gebruiken om leningen af te lossen is dan ook een goede manier om te besparen op rentekosten. Voor rood staan betaal je gemiddeld 11% rente, op een spaarrekening krijg je minder dan 2% spaarrente. Spaargeld gebruiken om leningen af te lossen levert je de € 340,- per jaar op.
 10. Shop voor de laagste hypotheekrente
  Een hypotheek met een relatief lage hypotheekrente levert op termijn de grootste besparing op. Een gezin kan volgens de NMa per jaar € 380,- besparen. Op een gemiddelde hypotheek betekent dit maar een renteverschil van 0,2%. Dus denk niet te licht over kleine hypotheekrente verschillen. Ga je uit van een looptijd van 30 jaar dan is de totale besparing € 11.400,-.
 11. Betaal premies tegelijkertijd
  Vaak is het voordeliger om je verzekeringspremie in één keer te betalen in plaats van in termijnen. Verzekeringen hanteren opslagpercentages bij termijnbetalingen. Voor een half jaar premie is dat bijvoorbeeld soms 2%. Een betaling per kwartaal kost bijna 4% extra  en een betaling per maand wel 8%. Bij een bedrag van € 180,- per jaar betaal je dan bij een betaling per half jaar uiteindelijk € 183,60, per kwartaal € 187,20 en bij maandbetalingen in totaal zelfs € 194,40.
 12. Bespaar op je zorgverzekering
  Bedenk of een aanvullende verzekering nodig is. De meeste noodzakelijke operaties en behandelingen worden gedekt door de basisverzekering, dus het is niet altijd nodig om je aanvullend te verzekeren. Als je wel extra zorg nodig denkt te hebben of hoge eigen bijdragen moet betalen, kan een aanvullende polis voordelig zijn.
  Ben je eigenlijk nooit ziek, dan kan het slim zijn om een hoger eigen risico te nemen, boven op het verplichte eigen risico. Je betaalt dan een lagere zorgpremie.

 

Algemeen

 1. Koop een tweedehands auto
  Als je liever een eigen auto hebt, koop dan een tweedehands model. Uit berekeningen blijkt dat je het meest bespaart met een middenklasser van 2,5 jaar oud, waar je 2,5 jaar in rijdt.  
 2. Ga een kleinere auto rijden
  Als je een nieuwe auto wilt kopen, kies dan voor een klein model. Een kleinere auto gaan rijden levert financieel namelijk het meeste op. De grootste besparing zit in de fors lagere afschrijving ten opzichte van middenklassers, maar ook de autoverzekering premie en motorrijtuigenbelasting zijn voor kleine auto’s fors lager. Verder bespaar je op brandstof. De totale besparing ten opzichte van een middenklasser is zo’n € 2.700,- per jaar!
 3. Bespaar op brandstof
  Met de rijstijl tips van Het Nieuwe Rijden bespaar je gemiddeld zo’n 10% op brandstof. Let er ook op dat benzine langs de snelweg of in de stad vaak een stuk duurder is dan bij een onbemande witte pomp. Zo kun je nog eens € 60,- euro besparen. Wil je nog meer besparen op brandstof? Kies dan voor een kleine en energiezuinige auto. Die is 36% voordeliger in gebruik dan een middenklasser.
 4. Deel een auto
  Wanneer je weinig rijdt of geen auto hebt, is een deelauto een voordelige optie. Daarvoor betaal je in de regel maandelijkse abonnementskosten, een prijs per uur en per kilometer. Bij Greenwheels heb je bijvoorbeeld een auto voor € 29,95 per dag. Andere aanbieders zijn Connectcar, Mywheels en Car2Go (Amsterdam). Hoeveel je bespaart is vooral afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en hoe vaak je rijdt. In de stad kan het een goede optie zijn, want je betaalt geen parkeertarieven.
 5. Doe goedkoop boodschappen 
  Doe één keer per week de grote boodschappen bij een goedkope supermarkt. En laat je niet verleiden tot impulsaankopen. Voordat je bij de kassa aansluit, doe je ogen dicht en probeer alles op te noemen wat er in je winkelwagen ligt. Producten waar je niet op komt, zijn waarschijnlijk overbodig. Zet ze terug in het schap.
 6. Kies voor huismerken
  Het kwaliteitsverschil tussen A-merken en huismerken is niet meer zo groot als vroeger. Huismerken voldoen vaak prima en zijn veel goedkoper. De grote supermarktketens hebben naast het huismerk, vaak ook nog een budgetlabel tegen discountprijzen. Met een huismerk artikel bespaar je gemiddeld zo’n 20%, met uitschieters tot 70%. Huismerken zijn onder meer goedkoper omdat er weinig aan reclame en marketing wordt besteed.
 7. Boek vakanties bijtijds
  De vroegboekkorting is tegenwoordig vaak hoger dan bij last-minutes. Dit geldt voor pakketvakanties, maar ook bij vliegtickets is vroeg boeken goedkoper. Vaak is het het voordeligst als je minimaal een half jaar van te voren boekt. Met deze bespaartips kan een gezin ongeveer  € 160,- besparen.
 8. Goedkoper vliegen
  Vliegtickets zijn in de regel het goedkoopst wanneer je ze ongeveer zes maanden van te voren boekt. Bij budgetmaatschappijen geldt dit minder en kun je ook vlak voor vertrek nog goedkope vluchten vinden.
  Als je flexibel bent met de dag waarop je kunt vliegen dan kun je meer dan de helft besparen op een vliegticket. Vliegen op dinsdag of woensdag is vaak veel goedkoper dan rond het weekend. Het is ook de moeite waard om te kijken naar omringende vliegvelden zoals Eindhoven, Brussel en Düsseldorf. Als je verder weg op vakantie gaat kun je ook veel besparen als je kiest voor een overstap in plaats van een rechtstreekse vlucht.
 9. Begin een moestuin
  Wat is er nu lekkerder én gezonder dan verse kruiden, groenten en fruit uit eigen tuin? Daarnaast scheelt het ook nog in je portemonnee. Is er jong grut in de buurt, laat het dan helpen met zaaien, planten en verzorgen. Jong geleerd is oud gedaan!
 10. Koop en verkoop tweedehands
  Heb je ongebruikte spullen in huis? Verkoop ze. Ongebruikte spullen staan alleen maar in de weg en de verkoop levert nog geld op. Loop je huis na op spullen waar je heel goed zonder kunt en zet ze te koop op internet of hang een briefje op in de supermarkt. 
  Het kan allemaal nog goedkoper door tweedehands spullen aan te schaffen. Op aanbiedingssites als marktplaats en 2dehands.nl staan duizenden gebruikte koelkasten, wasmachines, ovens, magnetrons, bedden, keukenspullen, muziekinstrumenten, cd’s, boeken en andere dingen te koop.
 11. Onderhandel als je iets koopt
  Verzamel zo veel mogelijk informatie over het product. Bepaal wat je precies wilt, zodat je niet voor onnodige extra's bezwijkt. Bepaal ook vooraf hoeveel je maximaal wilt uitgeven. Zie onderhandelen als slimmigheid, niet als gierigheid: geneer je niet. Blijf rustig en kom vooral niet te gretig over, dat geeft de verkoper meer macht. 
  Niet elke branche leent zich voor onderhandelingen. De meubelbranche bijvoorbeeld. Witgoed en bruingoed lenen zich daar al meer voor, net als de keukenbranche. Ga niet in op een ‘gratis’ lening. Afdingen kan ook bij dienstverleners als makelaars, advocaten en notarissen.
 12. Koop producten online
  Kijk en vergelijk op internet. Online is soms stukken goedkoper en je kunt makkelijk prijzen vergelijken.
 13. Huur spullen
  Je hoeft niet alles wat je nodig hebt te kopen. Spullen zoals gereedschap, machines (bijvoorbeeld een stoomreiniger of hogedrukreiniger) en verhuisartikelen (steekwagen en verhuisdozen) kun je ook huren. Op sites zoals huren.nl of boels.nl en bijvoorbeeld bij bouwmarkten zijn allerlei spullen te huur.
 14. Bestel online met kortingscodes
  Wie iets online koopt kan vaak gebruikmaken van een kortingscode. Je vult de code in tijdens het bestellen en krijgt bijvoorbeeld € 5,- of 10% korting of betaalt geen verzendkosten. De codes zijn te vinden op sites zoals:
  •    kortingscode.nl
  •    kortingscodes.startpagina.nl
  •    couponcode.nu
  •    acties.nl
  •    bespaardeals
  •    bestekortingscode.nl
 15. Koop tijdens de uitverkoop
  Tegenwoordig worden er tot wel acht kledingcollecties per jaar gemaakt en is er altijd wel ergens uitverkoop. Het is dan ook niet meer nodig om de volle prijs voor kleding te betalen, tenzij je ieder seizoen in het nieuwste van het nieuwste wilt lopen. Wacht een paar maanden en je krijgt tot 50% korting. Vermijd ‘dwaze dagen’ en monsterverkopen om impulsaankopen te voorkomen.

 

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Menu